Dugo Selo

Na dodiru posavske ravnice i Prigorja, na raskrižju željezničkih pruga Zagreb-Budimpešta i Zagreb-Beograd, razvija se Dugo Selo, u vrhu gradova RH koje prati intenzivno naseljavanje i prirodni prirast stanovništva. Prema zadnjem popisu (iz 2011.) na prostoru grada – čiju su povijest i kulturu obilježili vitezovi templari i ime sveca Martina – živi 17.466 stanovnika. Većina njih bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, posebno ratarstvom, voćarstvom i vinogradarstvom. Više od stotinu godina obrtničke tradicije rezultiralo je i jakom obrtničkom populacijom u proizvodnim te uslužnim djelatnostima i trgovini.

Najstariji kulturno-povijesni spomenik u Dugom Selu je crkva sv. Martina, koja je i arheološki lokalitet. Otkako je na nju 2007. postavljena stilizirana metalna „stopa sv. Martina”, Dugo Selo je postalo članom međunarodne Udruge štovatelja duhovne i kulturne baštine sv. Martina.

Za gospodarske aktivnosti na području Dugog Sela predviđeno je, u Poduzetničkoj zoni „Puhovec-Črnovčak”, 286 hektara građevinskog zemljišta.

Grad Dugo Selo

Josipa Zorića 1, 10370 Dugo Selo
tel: +385 1 2753 705
fax: +385 1 2753 244
e-mail: tajnistvo@dugoselo.hr
www.dugoselo.hr 

Kontaktirajte nas