Poljoprivreda

 

Poljoprivreda Zagrebačke županije

Poljoprivreda je jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti Zagrebačke županije, dok je ruralni prostor njezino najveće bogatstvo! Snaga poljoprivrede ogleda u 17.000 registriranih poljoprivrednih gospodarstava.

Više od 50 posto stanovništva živi u ‘seoskim lokalnim zajednicama’, što Zagrebačku županiju čini pretežno ruralnom regijom. Prema statističkim podacima, na njezinu se prostoru, ovisno o godini, stvara i do desetine vrijednosti hrvatske poljoprivrede – najviše u stočarskoj proizvodnji i voćarstvu.

17.000

poljoprivrednih gospodarstava

Stočarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo

85%

privatnog zemljišta

 • Položaj

  Unatoč svom geografskom položaju, po kojemu je izravno vezana uz najveće urbano središte – grad Zagreb, Zagrebačka županija je na razini države značajni proizvođač više poljoprivrednih proizvoda. Po proizvodnji mlijeka, jaja, grožđa i vina, po brojnosti rodnih trsova i stabala voća, po površinama pod povrćem, po broju goveda, svinja i kokoši nesilica među prvih je pet županija u Republici Hrvatskoj. Osim po količini proizvodnje, među vodećima je i po uvođenju novih proizvodnih tehnologija na obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

 • Zemljišta

  Najveći dio poljoprivrednoga zemljišta čine oranice i vrtovi (oko 60%), potom livade, vinogradi, pašnjaci, voćnjaci… Većina zemljišta, oko 85%, u privatnom je vlasništvu. Na oranicama se najviše siju žitarice, a u strukturi sjetve dominantna ratarska kultura je kukuruz.

 • Proizvodnja

  U stočarskoj proizvodnji najviše su zastupljena goveda, potom svinje, perad, konji i pčele. Iako je prisutna na cijelom području županije, proizvodnja povrća – na otvorenom, u plastenicima, u visokim tunelima.., najviše je koncentrirana u njezinom središnjem dijelu (u sredinama bližima gradu Zagrebu).

  Jedna od najrazvijenijih grana poljoprivede je vinogradarsko-vinarska proizvodnja. Petina svih registriranih proizvođača grožđa i vina te proizvedenih vina s kontroliranim zemljopisnim porijeklom u Republici Hrvatskoj dolazi s područja Zagrebačke županije. Vinogradi su razmješteni u zoni od 150 do 350 metara nadmorske visine. Županija je vinogradarsko-vinarsku proizvodnju prepoznala kao perspektivnu te je pokrenula niz projekata i mjera s ciljem njezina daljnjeg razvoja. Neki od najznačajnijih projekata su stvaranje županijske marke vina – „Portugizac (purtugizec) Plešivica” i „Kraljevina Zelina”, osnivanje županijskih vinskih cesta (Plešivičke, Zelinske, Samoborske), izbor vinske kraljice, klonska selekcija kultivara kraljevina…

  Područje županije, koje se nalazi u središnjem dijelu voćarskog područja sjeverozapadne Hrvatske, izrazito je povoljno i za intenzivnu proizvodnju jabuke, kruške, šljive, marelice, breskve, trešnje, višnje, oraha, jagodastog voća… Trenutno je u voćarskoj proizvodnji, s oko 80%, najzastupljenija jabuka.

Kontaktirajte nas