Vinske ceste

 

Vinogradarstvo i vinarstvo

Na pitomim brežuljcima županije tradicija vinogradarstva i vinarstva seže u daleku prošlost. Vino je od pamtivijeka bilo nositelj poljoprivredne proizvodnje na ovim prostorima – mnoge obitelji živjele su, a i danas žive od proizvodnje i prodaje grožđa i vina.

Tri su vinske ceste u Zagrebačkoj županiji – Plešivička, Zelinska i Samoborska. Svaka za sebe, skladna su cjelina bogate ponude vina i jela, te turističkog doživljaja.

Plešivička vinska cesta

36 vinara

Zelinska vinska cesta

11 vinara

Samoborska vinska cesta

15 vinara

 • Plešivička vinska cesta

  Jastrebarsko

  S raznolikom turističkom ponudom, na Plešivičkoj vinskoj cesti smjestilo se tridesetak vinara. U njihovim se vinotočjima, kušaonicama, podrumima, te ugostiteljskim objektima mogu kušati svjetski poznate sorte vina te one autohtone – purtugizec (županijska robna marka!), žuti plavec, slatki zelenac… Svi vinari Plešivičke vinske ceste nude degustaciju vina, dio ih ima i registriranu ugostiteljsku djelatnost, a dio nudi i mogućnost smještaja (s pogledom na plešivički vinogradarski amfiteatar). Na vinsku cestu se nadovezuju kulturne i povijesne znamenitosti jaskanskoga kraja. 

 • Zelinska vinska cesta

  Sveti Ivan Zelina

  Bogata je vinska paleta Zelinske vinske ceste. Ponudit će vas domaćini (desetak registriranih na vinskoj cesti) čašom graševine, chardonnaya, traminca, rajnskog rizlinga, šipona, bijelog i sivog pinota, kernera… I dakako ‘kraljicom Prigorja’ – kraljevinom! Županijskom robnom markom. U ovom autohtonom, laganom i pitkom vinu uživaju mnogi vinoljupci (činio je to svojevremeno i Ludwig van Beethoven!). Uz ‘kapljicu’, na Zelinskoj vinskoj cesti nude se i domaće gastronomske delicije, a u njezinu je okruženju i bogata spomenička baština.

 • Samoborska vinska cesta

  Samobor

  Ruta Samoborske vinske ceste – koja objedinjuje sedam vinotočja, pet izletišta, nekoliko turističkih atrakcija (Grgosovu špilju, Rudnik “Sveta Barbara”, Botanički vrt Suban…) te druge turističke sadržaje – kreće od prostorija samoborske Vinogradarsko-vinarske udruge (u srcu Samobora), prolazi kroz Kladje do Molvica, zatim preko Klaka i Cerja do Male Jazbine, a potom kroz Rude do Slanog Dola. Samobor je najomiljenije izletište u Zagrebačkoj županiji, a njegova vinska cesta, sve posjećenija.

Kontaktirajte nas